Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vlaggen van landen uit de hele wereld.
News post

Veiling capaciteitsmarkt een succes voor Centrica

£ 180 miljoen (€ 216 miljoen) aan investeringen in flexibele energieopslag en gasgestookte energieopwekking.

Centrica plc heeft vandaag plannen bevestigd voor de bouw van een aantal flexibele energiefaciliteiten na het verkrijgen van vijftienjarige overeenkomsten voor meer dan 500 MW nieuwe capaciteit.

Aan het bedrijf zijn vanaf oktober 2020 capaciteitsmarktovereenkomsten toegekend voor de volgende projecten:

  • Een faciliteit voor energieopslag van 49 MW in Roosecote in Cumbria;
  • Twee gasgestookte snellereactiecentrales voor gedistribueerde opwekking van 50 MW in Brigg in Noordoost-Lincolnshire en Peterborough in Cambridgeshire;
  • Een aardgasgestookte elektriciteitscentrale met in gecombineerde cyclus werkende gasturbines van 370 MW bij King's Lynn in Norfolk.

De bouw van de faciliteiten, die zijn ontworpen om te reageren op pieken in de vraag, gaat komend voorjaar van start.

Jorge Pikunic, Managing Director van Centrica’s bedrijf Distributed Energy & Power zei: "We zijn erg blij dat we kunnen investeren in nieuwe en flexibele manieren om energie op te wekken en in accu’s op te slaan. Deze zullen een cruciale rol spelen bij het veiligstellen van stroomleveringen en het ondersteunen van de netwerkstabiliteit naarmate er meer duurzame energiebronnen beschikbaar worden.

"Wij geloven dat er ook een kans is voor bedrijven en andere grote energieverbruikers om mee te doen. Daarom helpen we ze om nieuwe inkomstenstromen te creëren en maken we ze weerbaarder door hun eigen faciliteiten op locatie te installeren of door hun bestaande energiemiddelen te optimaliseren."

De faciliteit voor energieopslag, die een van 's werelds grootste in zijn soort zal zijn, kan voldoende energie opslaan om aan de behoeften van ongeveer vijftigduizend woningen te voldoen en in minder dan een seconde reageren op schommelingen van de vraag.

De nieuwe snellereactiecentrales zullen gasmotoren gebruiken om binnen twee seconden energie te genereren voor ongeveer honderdduizend woningen. De voormalige elektriciteitscentrale King's Lynn, die in 2012 is gesloten, zal ook de locatie zijn van een nieuwe gasgestookte centrale die energie kan opwekken voor ruim 370.000 woningen.

Ook aan de gasgestookte energiecentrales Langage, South Humber Bank en Brigg van Centrica en alle zestien reactoren in de operationele nucleaire installaties, waarin Centrica een belang van twintig procent heeft, zijn met ingang van oktober 2020 eenjarige overeenkomsten toegekend ten aanzien van de capaciteit.

Opmerkingen voor redacteuren:

Opmerking: Voor alle overeenkomsten over de capaciteit geldt dat ze definitief moeten worden goedgekeurd door het Department for Business, Energy & Industrial Strategy die op uiterlijk 21 december 2016 wordt verwacht, en de ontvangst van een capaciteitsovereenkomst op naar verwachting uiterlijk 23 januari 2017.

  • Centrica is een internationaal bedrijf op het gebied van energie en diensten.
  • Distributed Energy & Power is opgericht als een nieuw wereldwijd bedrijfsonderdeel dat zich richt op de ondersteuning van bedrijven en andere grote energieverbruikers om hun energieverbruik in eigen hand te nemen. Decentrale energie, waaronder energie-efficiency, flexibele opwekking en nieuwe technologieën, is een activiteit die Centrica naar ons oordeel op de lange termijn aanzienlijke groeimogelijkheden biedt.
  • De centrale in Roosecote was van oorsprong een kolengestookte energiecentrale, die in 1954 werd geopend. De centrale werd in 1991 vervangen door een gasgestookte centrale, die in 2012 werd stilgelegd en in 2015 werd gesloopt omdat de centrale niet langer rendabel was in de heersende marktsituatie.
  • Een volledige lijst van wereldwijde projecten met betrekking tot energieopslag kunt u vinden op Http://www.energystorageexchange.org/
  • Langage, Humber en de zestien reactoren in de Britse nucleaire installaties, waarin we een belang van twintig procent hebben, waren allemaal succesvol op de veilingen van de capaciteitsmarkten van 2018/19 en 2019/20.

 

_____

Bent u journalist en wilt u in contact komen met ons mediateam, mail dan naar media@centrica.com