Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vlaggen van landen uit de hele wereld.
News post

Jorge Pikunic op het podium van de Verenigde Naties

Jorge Pikunic spreekt over het 'Internet of Things' en decentrale energie op de World Summit on Innovation & Entrepreneurship van de Verenigde Naties.

Vorig jaar richtte Centrica het nieuwe, wereldwijde bedrijf Distributed Energy & Power op met als doel grote energiegebruikers te helpen hun energieverbruik in eigen hand te nemen.

Gisteren tijdens de World Summit on Innovation and Entrepreneurship van de Verenigde Naties in New York sprak onze directeur Jorge Pikunic over "Het Internet of Things en energie: liefde voor duurzaamheid begint thuis."

U kunt de volledige toespraak hieronder lezen.

"Goedemorgen. Het is een genoegen om hier te zijn.

Ik werk voor Centrica, een internationaal energie- en dienstverleningsbedrijf, dat actief is in de VS onder de merknaam Direct Energy.

Ik ben algemeen directeur van Distributed Energy & Power - een van de twee wereldwijd opererende bedrijven dat een paar maanden geleden werd opgericht als reactie op trends die een ommekeer in de energiesector teweegbrengen.

Een paar straten hiervandaan, in Pearl Street, werd eind 19e eeuw de eerste energiecentrale gebouwd. Dus New York was getuige van het begin van het energiesysteem dat wij nu allemaal kennen.

Ik, de energieleverancier, geef u, de consument, de energie die u gebruikt. U drukt op de lichtknop en er is licht. En aan het eind van de maand of aan het eind van het kwartaal ontvangt u een rekening. Zonder dat u echt inzicht krijgt in hoe die energie werd gebruikt of waar die vandaan kwam. U bent een passieve consument.

Maar we leven niet meer in de 19e eeuw. De wereld van vandaag ziet er totaal anders uit.

Ik zie drie trends die fundamenteel zijn voor de ontwikkeling van de energiesector.

De eerste is de groei van duurzame energie. Hier in de VS is meer dan 25 GW aan zonnecapaciteit geïnstalleerd - genoeg voor ruim 5 miljoen huishoudens.

Ten tweede is de houding van mensen tegenover energie aan het veranderen. Centrica heeft 28 miljoen klanten. En wij merken dat klanten behoefte hebben aan keus, controle en een lager energieverbruik. Ze willen ook minder CO2-uitstoot.

Ten derde wordt technologie steeds makkelijker beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is dat de opslag van elektriciteit op het punt staat een gevestigde en betaalbare technologie te worden. De prijs van lithium-ionaccu’s is met 53% gedaald tussen 2012 en 2015 (GSR, 2015). Maar veranderingen in de digitale technologie en gegevensanalyses zijn misschien nog wel belangrijker. Het Internet of Things gaat een wezenlijke invloed hebben op de manier waarop wij zaken doen. Er wordt geschat dat er in 2020 wereldwijd ruim 50 miljard aangesloten apparaten zullen zijn. Big data en analyses bieden leveranciers de mogelijkheid om zinvolle inzichten uit te lichten voor hun klanten die kunnen leiden tot bewustzijn en veranderingen in hun gedrag, bijvoorbeeld lager energieverbruik. Een van onze producten, Panoramic Power, gebouwd op innovatieve, draadloze sensortechnologie, doet precies dat.

Deze drie trends (duurzame energie, de houding tegenover energie en toegankelijkheid van technologie) betekenen dat de dagen van passief consumeren achter ons liggen.

Het betekent ook dat de locatie van energie - waar energie wordt opgewekt en beheerd - verandert. Energie zal dichter bij de plaats van verbruik worden opgewekt en we zien dan ook de opkomst van lokale energiesystemen en micronetten.

Dus als u mij vraagt wat het Internet of Things betekent voor energie zeg ik: de democratisering van energie. Van een handvol spelers gaan we over op tienduizenden grote energiegebruikers en miljoenen huishoudens en kleine bedrijven die een rol gaan spelen.

Dank u wel. "

 

 

Bent u journalist en wilt u in contact komen met ons mediateam, mail dan naar media@centrica.com