1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
  4. > Nieuwsartikelen
Bedrijfsnieuws

Centrica Business Solutions ondersteunt Japans elektriciteitsnet bij CO2-reductie

Centrica's bedrijf voor decentrale energie en stroom, Centrica Business Solutions, is een samenwerking aangegaan met TEPCO. Het doel is dat deze venture-tak van het grootste energiebedrijf in Japan responscapaciteit op industrieel niveau levert voor het Japanse net.

Vanaf 1 april maakt TEPCO Ventures (TEPCO) gebruik van het bekroonde FlexPond™ DSR-platform (Demand Side Response) van Centrica Business Solutions. Hiermee biedt het bedrijf de operator van het transmissiesysteem flexibele services voor de reservemarkt in de Kyushu-regio, waar een groot aantal industriële klanten en projecten voor duurzame energie is aangesloten op het elektriciteitsnet.

Met deze overeenkomst levert Centrica FlexPond™ volgens een innovatief commercieel 'software as a service'-model, waarmee nutsbedrijven het platform van Centrica kunnen gebruiken om hun eigen virtuele energiecentrales (VPP's) te bouwen en schone DSR-energie te leveren op basis van diverse flexibele opwekkings- en verbruiksactiva. Het cloud-gebaseerde platform wordt momenteel gebruikt door meer dan 150 van de grootste energiegebruikers van Europa en is bekroond voor de mogelijkheden in hoogwaardige reservemarkten waarvoor reacties binnen één seconde zijn vereist.

Met VPP's kunnen fysieke activa zoals duurzame generatoren en energieopslagfaciliteiten als één eenheid worden beheerd, als alternatief voor centrale energieopwekking.

Pieter-Jan Mermans, Global Optimisation Director bij Centrica Business Solutions: "We zijn zeer verheugd TEPCO te kunnen ondersteunen in hun missie om Demand Response in Japan te stimuleren, de kracht van flexibele industriële vraag te benutten en tegelijkertijd een nieuwe inkomstenstroom te genereren voor hun klantenbestand."

"Bij Centrica geloven we dat het een van onze belangrijkste verantwoordelijkheden is om onze klanten te helpen hun CO2-footprint te verkleinen. Het opzetten van virtuele energiecentrales waardoor de noodzaak voor fossiele-brandstofinstallaties wordt beperkt, is een belangrijk onderdeel hiervan. Andere energie- en nutsbedrijven toegang bieden tot onze software is dus een belangrijke manier voor ons om wereldwijde activiteiten voor CO2-reductie te ondersteunen."

TEPCO Ventures werkt aan de ontwikkeling van geavanceerde services voor klanten waarbij de kennis van TEPCO over netwerkactiviteiten wordt gecombineerd met de geavanceerde technologieën van Centrica Business Solutions. Uiteindelijk is het bedrijf van plan om het aanbod verder uit te breiden dan Kyushu om operators van transmissiesystemen in heel Japan te voorzien van flexibele services van commerciële en industriële klanten.

Shinji Akatsuka, President van TEPCO Ventures, zei: "Het is een grote eer voor TEPCO Ventures om samen te werken met Centrica, dat een bewezen staat van dienst heeft in Europa. We kijken ernaar uit om bij te dragen aan de realisatie van een maatschappij met een lage CO2-uitstoot."

Naar verwachting zal de toekomstige Demand Response-capaciteit van Japan veranderen van de huidige capaciteitsreserves naar frequentieregeling en bredere hulpservices in 2021.

OPMERKINGEN

Over TEPCO Ventures

TEPCO Ventures is een volledige dochteronderneming van Tokyo Electric Power Holding Co., Ltd. en is opgericht om nieuwe bedrijfsontwikkeling te creëren. TEPCO Ventures zal verschillende bedrijven tot stand brengen als uitbreiding van de kernactiviteiten als nutsbedrijf en zich richten op het oplossen van sociale kwesties op het gebied van energie en aanverwante gebieden en het stimuleren van nieuwe zakelijke kansen.

Tokyo Electric Power Company Holdings, Inc. (TEPCO) is de grootste energiebedrijvengroep van Japan. Als groep genereert, distribueert en verkoopt het bedrijf elektriciteit en andere soorten energie aan de Kanto-regio, die ook de twee dichtstbevolkte steden van Japan, Tokio en Yokohama, omvat.