1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
  4. > Nieuwsartikelen
Bedrijfsnieuws

Bedrijven hebben moeite om vlak na de pandemie en ondanks commerciële voordelen groene investeringen te rechtvaardigen

• Uitgerekend in dit jaar van COP26-klimaatgesprekken vindt de helft (47%) van de bedrijven het moeilijk om voor investeringen te pleiten, ook al leveren deze langetermijnbesparingen op. Dat meldt het rapport Why wait to pursue net zero • Desondanks beweert de helft (50%) gefocust te blijven op de verwezenlijking van sterke financiële prestaties en rentabiliteit.

Donderdag 3 juni 2021 — Europese bedrijven blijken te worstelen met de rechtvaardiging van investeringen in CO2-neutrale technologieën, en dit door de impact van COVID-19. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde onderzoeksresultaten.

Onderzoek in opdracht van Centrica Business Solutions toont aan dat zes op tien bedrijven (60%) het in de nasleep van de pandemie moeilijker vinden te pleiten voor investeren in energie-efficiënte en CO2-neutrale technologieën. De helft (47%) ervaart dat het moeilijker is investeringen te bepleiten, ook als deze op termijn besparingen opleveren.

Toch claimen twee op vijf bedrijven (42%) dat het een topprioriteit blijft een duurzaam bedrijfsmodel te hanteren.

De helft van de bevraagde bedrijven (50%) zegt tijdens deze herstelperiode na de pandemie te focussen op een stevige financiële prestatie en rentabiliteit; meer dan de helft (51%) gebruikt de implementering van energiebeheersystemen en -strategieën om kosten te beheersen.

Het onderzoek geeft aan dat bedrijven die leiderschap in duurzaamheid tonen, dit kortetermijndenken overstijgen omdat ze weten dat het nastreven van kortetermijnprofijt hen en de planeet uiteindelijk, op lange termijn, meer zal kosten. 79% van de leiders zeggen langetermijnwinst voorrang te geven boven kortetermijnprofijt en risicoloze strategieën.

Leiders maken proactief gebruik van strategieën voor energieaankoop en -beheer om hun bedrijven competitiever te maken; zij zijn haast dubbel zoveel als volgers (86% tegen 45%) geneigd om een beroep te doen op groene financiering. Leiders zijn ook meer dan volgers (41% tegen 23%) bereid om een agressieve ‘hoog risico, hoog rendement’-strategie te volgen, waardoor de kloof tussen beide categorieën mogelijk nog groter wordt.

Meer dan de helft van alle organisaties in Europa (57%) gebruiken ook energie-efficiënte technologieën, producten en diensten om nieuwe inkomstenstromen te creëren.

Op de vraag wáár de investering al gemaakt en in het grootste deel van hun organisatie aanvaard werd, noemen bedrijven het gebruik van batterijopslageenheden (48%), zonnepanelen (42%) en demand/response-maatregelen (19%).

Why wait to pursue net zero? -onderzoek toont – misschien niet onverwacht maar evenzeer ontgoochelend – dat de pandemie impact heeft op het vermogen van bedrijven om voorrang te geven aan investeringen in groene strategieën. Waarbij velen moeite hebben om hun investeringen vooraf voor CO2-neutrale technologieën te rechtvaardigen.
Arno van Mourik, Algemeen Directeur bij Centrica Business Solutions International

Maar het bewijs toont aan dat een progressieve energiebenadering ondersteuning kan bieden voor de bedrijfsbalans en voor het herstel van de COVID-19-invloeden. Dit onderzoek toont inderdaad de commerciële kansen die volgen uit een meer geavanceerde benadering van de energiestrategie. Bedrijven die al hadden geïnvesteerd in innovatieve energietechnologieën, zijn erin geslaagd om kosten én hun CO2-uitstoot te verlagen, en nieuwe inkomstenstromen te creëren.

In het jaar waarin Groot-Brittannië gastheer is voor de COP26-klimaatgesprekken, is het cruciaal dat bedrijven die worstelen om over te stappen naar een CO2 neutrale toekomst, dankzij organisaties als de onze de geruststelling krijgen dat een verbeterde energiezekerheid ook zekerheid inzake kosten meebrengt. Heel wat gevestigde financieringstools kunnen de overstap naar een duurzame toekomst ondersteunen zonder dat hiervoor een aanzienlijk upfront kapitaal nodig is.”

Over Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions maakt deel uit van Centrica, een toonaangevende leverancier van energiediensten en -oplossingen die steunt op een erfenis van 200 jaar dienstbaarheid aan mensen. Wij analyseren, financieren, installeren, bedienen & optimaliseren energie, en werken met diverse energiebronnen om verandering te brengen in de manier waarop bedrijven hun energie verwerven, verbruiken en beheren.

Wij werken samen met bedrijven in het VK, Ierland, Europa en Noord-Amerika. Wij combineren de expertise van collega’s met een waaier van geïntegreerde energieoplossingen (zoals efficiëntie en inzichten, EV-uitrusting, zonnesystemen, warmtepompen en batterijen evenals energiebevoorrading). Zo helpen wij organisaties uit de commerciële, industriële en overheidssectoren efficiënter, veerkrachtiger en duurzamer te worden.

Meer informatie

Neem contact op via:

centricabusinesssolutions.NL@centrica.com

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.