Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
News post

Arno van Mourik nieuwe general manager Centrica Business Solutions

Arno van Mourik trad op 1 augustus van dit jaar in dienst als nieuwe general manager van Centrica Business Solutions. Hoogste tijd dus om even bij te praten! Hoe bevallen de eerste weken bij Centrica en wat zijn Arno’s ideeën over de huidige en toekomstige energiemarkt?

Arno studeerde HTS Scheepsbouw in Rotterdam en kwam daarna te werken in de bouw van superjachten: de grootste en meest luxe varianten die er zijn. Na enkele vervolgstappen kwam hij bij Woodward terecht, een Amerikaanse firma die onderdelen aan de luchtvaart en industrie levert voor o.a. gas- en stoomturbines en verbrandings motoren. Hier werkte Arno ruim tien jaar. Hij begon er als accountmanager en eindigde als GM voor Nederland en global sales director voor een van de divisies.

Warm welkom

Was de overstap naar Centrica Business Solutions groot? “Nee, in mijn geval zijn het heden en verleden zelfs met elkaar verbonden. Bij Woodward leverde  we bijvoorbeeld verschillende componenten voor MTU-motoren. Dus dat sluit heel goed aan. Ik ben ook erg positief over de eerste weken, ben heel open ontvangen en voel me erg welkom. Centrica is een heel mooi bedrijf met een professioneel team, zowel in Nederland als de rest van de Benelux, waarvoor ik ook de salesverantwoordelijke ben. Ik ben erg onder de indruk van de inzet die wordt getoond. We kunnen oplossingen vanuit de hele wereld inzetten doordat ons bedrijf zo groot is: dat is heel positief. ”

Welke aspecten vielen er specifiek op tijdens de eerste periode? “Het leuke van Centrica is met name de diversiteit van de producten. Er ligt een mooie uitdaging om het Nederlandse portfolio verder uit te breiden met alle onderdelen die bij Centrica horen. Dan denk ik aan Demand Side Response uit Belgie, en de draaadloze sensor oplossingen van Panoramic Power om inzicht in energieverbruik te krijgen, maar ook andere vormen van wat we decentrale energievoorzieningen noemen zoals Solar en batterij oplossingen. Zo heb je eigenlijk een portfolio waarmee je een klant van A tot Z kan bedienen tijdens zijn energietransitie.”

Decentraal energie opwekken heeft de toekomst

Energie is bijna dagelijks in het nieuws. De discussies rondom ‘van het gas af gaan’, zonnepanelen of elektrische auto’s zijn elke dag in de media te volgen. Hoe kijkt Arno tegen de energiemarkt van vandaag en morgen aan? “Ik denk dat er in de toekomst niet één specifieke oplossing zal zijn. We zullen niet alleen maar zonnecellen gebruiken of windmolens hebben. Er komen decentrale energienetten waarbij er ook zeker een rol is voor de wkk-installatie. Daarmee heb je een betrouwbare energieopwekking. Een goed voorbeeld is een ziekenhuis dat een wkk gebruikt om met die warmte de verwarmingsketels te voeden.”

Dat betekent ook dat gas een rol blijft spelen. Arno: “Ik denk dat we sowieso de gaskraan dicht moeten zetten in Groningen, omdat de mensen daar er te veel last van hebben. Aan de andere kant is gas een heel erg schoon alternatief vergeleken met bijvoorbeeld stookolie, diesel of benzine. Nu stoken we vaak nog op aardgas, maar je hebt ook biogasmotoren. Of misschien gaan we in de toekomst wel waterstofgas inzetten, dat ligt allemaal open. Het moment van energieopwekking en -verbruik zal in de toekomst niet altijd tegelijk zijn. Waar het uiteindelijk om gaat, is wat je doet met de stroom die je opwekt via renewables en hoe je die opslaat.”

Decentrale energieopwekking kan tegelijkertijd helpen om een groeiend probleem op te lossen volgens Arno. “In het noorden van Nederland mogen bijvoorbeeld al geen zonneparken gebouwd worden omdat de kabels  niet toereikend zijn. Op bepaalde punten lopen we dus tegen de grenzen aan van elektriciteit. Vroeger had je een centrale energieopwekker en die zette  ze dan gewoon wat harder als er meer energie nodig was. Dat is niet meer zo. Ik zie de toekomst echt in het decentraal opwekken van energie. Wij focussen ons op het leveren van de juiste assets die daarvoor nodig zijn en het leveren van de totale service waardoor uiteindelijk ook de stabiliteit van het energienet kan worden gegarandeerd.”