1. Home
  2. > Knowledge Centre
  3. > Ideas
  4. > News
Bedrijfsnieuws

Centrica Business Solutions ondersteunt Fuji Oil met duurzaamheidsambities

Centrica Business Solutions ondersteunt duurzaamheidsambities Fuji Oil Europe met een nieuwe wkk-installatie en Demand Side Response oplossing.

Centrica Business Solutions en Fuji Oil Europe hebben onlangs een overeenkomst gesloten voor de bouw van een warmte-krachtkoppeling (wkk) met een elektrisch vermogen van 1,56 MW op het Europese hoofdkantoor van de fabrikant van plantaardige oliën en vetten in Gent. Deze installatie wordt daarnaast opgenomen in een poule van industriële installaties die het Belgische elektriciteitsnet ondersteunen. Centrica verzorgt de komende tien jaar ook het correctief en preventief onderhoud van de installatie.

Met deze compleet nieuwe wkk wordt decentraal elektriciteit, warmte in de vorm van warm water en hoge druk stoom geproduceerd. Waar de output van de wkk in de industrie niet altijd optimaal bruikbaar is, leidt de maatwerkoplossing voor Fuji Oil tot een rendement van maar liefst 90%. Hiermee sluit de gekozen variant naadloos aan bij de hoge duurzaamheidsambities van het bedrijf.

De techniek van vraagflexibiliteit is minder belastend voor het milieu, aangezien geen extra CO2 wordt uitgestoten.
Arno van Mourik Algemeen Directeur bij Centrica Business Solutions Benelux

Decentrale energieoplossing verlaagt kosten én verhoogt inkomsten

De wkk voor Fuji Oil zal de productiesite grotendeels van elektriciteit kunnen voorzien, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. De warmte van het motorkoelwatersysteem en restwarmte afkomstig uit de uitlaatgassen worden gebruikt om CV-water te produceren van zo’n 93°C. Door toepassing van een stoomgenerator kunnen de uitlaatgassen met een temperatuur van circa 450°C worden gebruikt om ruim 1 ton stoom per uur te produceren met een druk van 11 bar. Zowel het CV-water als de stoom worden door Fuji Oil gebruikt in hun productieproces. De wkk zal vanaf september dit jaar worden geïnstalleerd en medio december gebruiksklaar worden opgeleverd.

Arno van Mourik, Algemeen Directeur bij Centrica Business Solutions Benelux, geeft aan dat er nog een bijzonder aspect is aan deze wkk-installatie: “De wkk wordt door ons opgenomen in een zogenaamde virtuele elektriciteitscentrale die wordt aangestuurd door het innovatief softwareplatform van Centrica. Onze technologie poolt wkk’s, batterijen en industriële machines intelligent samen en zorgt er zo voor dat we op een financieel aantrekkelijke en milieuvriendelijke manier het elektriciteitsnet balanceren. Bij een overbelasting van het stroomnet zal de installatie van Fuji Oil nagenoeg in real time kortstondig neerwaarts regelvermogen aanbieden om zo de frequentie op het net terug in evenwicht te helpen brengen. Voor het ter beschikking stellen van dit flexibel vermogen ontvangt het bedrijf een vergoeding van netbeheerder Elia en creëert het zo extra inkomsten. De techniek van vraagflexibiliteit is minder belastend voor het milieu, aangezien geen extra CO2 wordt uitgestoten."

Er is echt gekeken naar hoe wij een optimaal rendement konden bereiken en hoe de installatie zo goed mogelijk bij ons eigen productieproces past.
Tom Franssens Project Manager Engineer Fuji Oil Europe

Hoge duurzaamheidsambities en rendement

De gekozen energieoplossing sluit perfect aan op het productieproces van Fuji Oil als ook op de hoge duurzaamheidsambities. Tom Franssens, Project Manager Engineer & Energie Coördinator bij Fuji Oil Europe: “Als wereldwijde leider in innovatieve voedingsproducten streven we naar een hoge energie-efficiëntie en het inzetten van energie met een minimale milieu-impact. In Centrica Business Solutions vinden wij de gewenste partner doordat zij niet alleen energieoplossingen op locatie verzorgen, maar ons voortdurend hebben geadviseerd naar de best mogelijke oplossing. Er is echt gekeken naar hoe wij een optimaal rendement konden bereiken en hoe de installatie zo goed mogelijk bij ons eigen productieproces past. Dat we daarnaast het Belgische elektriciteitsnet kunnen ondersteunen wanneer daar behoefte aan is, voelt voor ons heel prettig omdat we willen uitdragen dat duurzaamheid iets is wat je alleen samen kunt bereiken.”

Over Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions, onderdeel van Centrica plc, is een internationaal energie- en dienstverleningsbedrijf met kantoren in onder andere Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Europa, waaronder Uithoorn en Antwerpen. Centrica Business Solutions heeft als doel om energie oplossingen te leveren die in de veranderende behoeften van klanten voorzien en biedt geïntegreerde energieoplossingen voor bedrijven en andere grote energiegebruikers. Hierbij worden decentrale energietechnologieën gecombineerd met diverse commerciële opties om prestaties en kostenbeheer te verbeteren, vermindering van CO2-uitstoot te stimuleren, veerkracht te versterken en groeikansen te creëren. In de Benelux is Centrica Business Solutions actief in diverse sectoren, zoals de glas- en tuinbouw, gezondheidszorg, industrie, detailhandel, transport, vrije tijd en publieke sector en tevens de grootste gecertificeerd leverancier van MTU wkk’s in Europa.

Over Fuji Oil Europe

Gelegen aan de zeehaven van Gent in België, richt Fuji Oil Europe zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van plantaardige oliën en vetten en industriële chocolade. Fuji Oil Europe heeft tientallen jaren ervaring in het ontwikkelen van innovatieve & waarde toevoegende plantaardige oliën & vetten - samen met onze klanten- voor toepassingen waar de juiste keuze van plantaardig vet echt een verschil maakt. Fuji Oil Europe produceert ook cacaovullingen, compound coatings en chocolade  voor de voedingsindustrie. Fuji Oil Europe heeft een brede variëteit aan procestechnologieën beschikbaar, van hoogkwalitatieve raffinage tot fractionering, hydrogenatie en interesterificatie. Fuji Oil Europe maakt deel uit van het wereldwijde Fuji Oil Group netwerk van bedrijven. De Fuji Oil Group met hoofdkantoor in Osaka, Japan werd opgericht in 1950. De Fuji Oil Group is geëvolueerd van een producent gespecialiseerd in tropische oliën & vetten tot een wereldwijd toonaangevende leverancier van plantaardige voedingsingrediënten. 

Meer informatie

Neem contact op via:

centricabusinesssolutions.NL@centrica.com

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.