Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Twee mannen naast een hoogspanningsmast.

Flexibel omgaan met energiebeheer

Is de vraag naar energie in uw bedrijf gelijkmatig? De meeste bedrijven hebben niet op elk moment vraag voor evenveel energie. Tegelijkertijd wordt het energienet steeds onvoorspelbaarder, waardoor het aanbod van energie steeds vaker ongelijkmatig is. Hoe gaat uw bedrijf hier mee om? Demand Side Response (DSR) kan u de oplossing bieden. Want DSR bespaart niet alleen energie en kosten, het boort zelfs nieuwe inkomsten aan.

Demand Side Response is een flexibele benadering van energiebeheer. Bedrijven gebruiken deze flexibele benadering om een evenwicht te creëren tussen de vraag en het aanbod op het energienet. Deze flexibiliteit wordt door energieleveranciers beloond, wat leidt tot besparingen en nieuwe inkomsten.

Fluctuerende energiebehoefte

Bij DSR worden uw energiebronnen, het net en het 24/7-energiebeheerplatform van Centrica Business Solutions aan elkaar verbonden. Vervolgens wordt er gekeken naar de energiebehoefte (oftewel de vraag) van uw bedrijf. Door uw activiteiten en infrastructuur te monitoren, weet u precies waar de vraag naar energie ligt binnen uw bedrijf. U weet daardoor dat er soms meer energie nodig is dan gemiddeld, maar dat er ook momenten zijn waarop het energieverbruik lager ligt. Deze fluctuerende energiebehoefte kan leiden tot verspilling van energie en hogere energiekosten, aangezien de prijs van stroom op piekmomenten vaak hoger ligt. DSR geeft u dus inzicht in uw energiegebruik en behoeften.  

Vervolgens wordt er gekeken naar het aanbod van energie bij energieleveranciers. De stabiliteit van het energienet staat onder druk doordat, als gevolg van de energietransitie, er steeds meer overgegaan wordt op elektra. Daarnaast zijn er pieken en dalen als het gaat om de algemene vraag naar energie. Dankzij DSR wordt energie afgenomen op de momenten wanneer u daar behoefte aan heeft en als er overcapaciteit is op het energienet. Hierdoor bespaart u energie en kosten. Als er ondercapaciteit is op het net, kan uw bedrijf vervolgens overbodige stroom terug leveren, waar u een vergoeding voor krijgt.  

Energie als businessmodel

De flexibiliteit die u met DSR kunt verkrijgen, is dus terug te zien in uw financiële resultaten. U bespaart op momenten dat er minder energie nodig is. Maar er is meer. Met DSR kunnen uw eigen opwekkingssystemen onderdeel uit gaan maken van de totale energie-infrastructuur. Zo bent u beschermd tegen stroomuitval en komen geen cruciale bedrijfsprocessen stil te liggen. Door uw eigen energieopwekking te organiseren, wordt de afhankelijkheid van energieleveranciers minder. Uw concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven wordt hierdoor groter. Op lange termijn kan zo een energiestrategie ontstaan, waarmee u kunt inspelen op actuele ontwikkelingen en innovaties snel kunt toepassen in uw bedrijfsvoering. Op deze manier zet u energie in als belangrijk onderdeel van uw businessmodel en behaalt u voorsprong op concurrenten die dit slechts als kostenpost zien.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Demand Side Response? Bekijk dan de productpagina of neem contact met ons op.