1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
Blogs

Centrica bij Kanaal Z: Sleutelrol voor flexibele inzet van WKK in de energietransitie

Op dinsdag 23 april was Centrica Business Solutions te gast in een aflevering van het Belgische tv-programma Z-Energy. De focus van de aflevering? De rol die WKK kan spelen in de toekomst van het energienetwerk.

In de aflevering was Z-Energy te gast bij Tomatenkwekerij Tomerel in Melsele, België. Dit bedrijf besliste om na 10 jaar hun WKK-motor te vervangen voor een nieuwe. Hiervoor werd een beroep gedaan op Centrica Business Solutions. De uitgebreide ervaring die Centrica heeft met WKK-projecten in binnen- en buitenland, was hierbij doorslaggevend.

De aflevering werd ingeleid door Hans Vandersyppe, directeur van COGEN, die stilstond bij de flexibele inzet van de WKK en het enorme potentieel van de WKK in het leveren van regelvermogen, zowel op basis van seconden, minuten en uren. In de reportage werd daarom uitgebreid stilgestaan bij de Virtual Power Plant die Centrica Business Solutions (voorheen REstore) heeft ontwikkeld. Deze Power Plant kan binnen enkele seconden reageren op de behoeften van het elektriciteitsnet.

Toekomstgericht energienetwerk
WKK-installaties zijn een belangrijk onderdeel van een toekomstgericht energienetwerk. Ten eerste biedt de WKK zelf veel voordelen. Zo kan on-site warmte en elektriciteit worden geproduceerd en brengt de WKK verbeteringen op het vlak van duurzaamheid in vergelijking met klassieke installaties. Daarnaast is flexibiliteit het sleutelwoord. Dit geldt niet alleen voor de eigen energievoorziening, maar ook in de manier waarop wordt voorzien in de behoeften van het elektriciteitsnet.

WKK wordt niet meer uitsluitend gestuurd op basis van de eigen warmtevraag, maar ook op basis van de signalen op de elektriciteitsmarkt. De extra geproduceerde warmte kan worden opgeslagen in een buffer, of omgekeerd, de extra warmtebehoefte wordt onttrokken aan de buffer, wat de organisatie extra inkomsten kan opleveren.

WKK is dus zeker future proof in het kader van de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050. De WKK kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan een systeemoplossing voor de hoge nood aan flexibele elektriciteitsopwekking. Meer weten over WKK of flexibele energie? Neem dan contact met ons op. 

Je kan de aflevering terugkijken door op onderstaande knop te drukken. 

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze maandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.