Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Besparen is vooral ook anders omgaan met energie

Op 31 oktober is het Wereld Bespaardag, een dag die in 1924 werd ingevoerd om het sparen van geld bij banken te stimuleren. Tegenwoordig staat deze dag in het teken van het besparen op allerlei zaken, zoals energie. Een duurzaam en toekomstgericht bedrijf kijkt echter verder dan alleen besparen en zet energie strategisch in.

Energie als strategie

Om geld te kunnen besparen op energie, moet het op een duurzame manier worden gebruikt. Dit begint door energie op een nieuwe manier te benaderen. Het is belangrijk om energie niet langer te beschouwen als slechts een kostenpost, maar juist als een strategisch bedrijfsmiddel. Het duurzaam inzetten van energie kan geld besparen en zelfs inkomsten generen. U kunt dit bijvoorbeeld weer investeren in uw bedrijf zodat dit constant kan doorgroeien en ontwikkelen.

Uit ons onderzoek naar decentrale energie komt naar voren dat steeds meer bedrijven hun oude denkwijze over energie inderdaad veranderen en een directe koppeling maken tussen hun bedrijfs- en energiestrategieën. Er zijn echter nog genoeg organisaties die aan het begin van dit proces staan en hier nog veel terrein kunnen winnen. 

Duurzaam inzetten van energie

Hoe gaat u dan in de praktijk om met energie als strategisch bedrijfsmiddel? Dit kan door verschillende energieoplossingen te implementeren in uw bedrijf. Inzicht in Energie is een voorbeeld van zo’n oplossing. Hiermee krijgt u realtime inzicht in uw energieverbruik tot op apparaatniveau. Energieverspilling kan zo gemakkelijk worden voorkomen of onbekende energielekken worden ontdekt.

Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat uw energiebehoeften toekomstbestendig zijn. Met Demand Side Response gaat u flexibel om met energie dankzij ons 24/7 energiebeheerplatform. Op momenten met een hoge energievraag van het energienet kunt u uw verbruik verlagen en energie teruggeven aan dit net. Hiermee kunt u extra inkomsten genereren. 

Dit zijn slechts twee oplossingen om energie anders in te zetten en op energieverbruik te besparen. Het belangrijkste op dit gebied is echter het hebben van een (langetermijn)visie op energie. Door energie als een kans te zien in plaats van een kostenpost, kunt u veel mogelijkheden benutten om uw bedrijf te verduurzamen en/of te laten groeien. Het rapport ‘Trends in decentrale energie’ biedt u tal van inzichten op dit gebied en praktische voorbeelden en is hier vrijblijvend te downloaden.